Muziek op Schoot

Muziek op Schoot is samen met een (groot)ouder spelenderwijs kennis maken met muziek door middel van liedjes, activiteiten en materialen voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

Komende cursus

Deze cursus wordt aangeboden in samenwerking met Harmonie Euphonia Teteringen, lessen worden gegeven door mij (Annemieke). De cursus bestaat uit 10 lessen van ca. 45 minuten. Om 09.15 uur staat er een speelgoedmand klaar met schudeieren voor de kinderen om rustig aan de nieuwe omgeving te kunnen wennen, de les start om 09.30 uur. Naderhand is er koffie of thee verkrijgbaar aan de bar.

Data:
Donderdag 14 september t/m 23 november 2023 (10 lessen)
Lestijd: 09.15 tot 10.15 uur
Locatie: Dorpshuis ’t Web in Teteringen (Zuringveld 1)
Er is voldoende parkeerruimte en parkeren is gratis  
Cursusprijs: €80 voor 10 lessen, inclusief alle liedjes uit de cursus 
Beschikbaarheid: Beschikbaar
Vragen of inschrijven?
Voor vragen of aanmelden kijk je op de site van Harmonie Euphonia Teteringen
Voor meer informatie lees je door onder de foto, daar staat de cursus uitgebreider beschreven.  

Meer informatie

Olaf de Olifant

Elke les start met een welkomstlied en eindigt met een afscheidslied, deze liedjes zijn gedurende de hele cursus altijd hetzelfde. We leren hier ook Olaf de Olifant kennen (zie foto’s onder de tekst). Olaf is lief, zacht en aaibaar en zorgt elke les voor een voorspelbaar begin en einde. Het geeft de kinderen duidelijkheid maar ook herkenning en veiligheid. Tijdens het welkomst- en afscheidslied worden kinderen persoonlijk bij naam genoemd en is er altijd een mogelijkheid om Olaf een boks, kus, kroel of high five te geven. Ieder kind reageert weer anders op Olaf, de ene vindt het vanaf het eerste moment magisch en de ander blijft het liefst op een zo groot mogelijke afstand veilig op schoot zitten. Is dat erg? Nee hoor, helemaal niet! Hiermee wordt duidelijk gemaakt wat de behoefte is en omdat Muziek op Schoot in kleine groepen van maximaal 10 kinderen wordt gegeven kan er zo goed mogelijk worden ingespeeld op de behoeften van elk kind. 

Les en materiaal

Tijdens de les gebruiken we allerlei soorten materialen. Verschillende instrumenten (schudeitjes), onze handen en voeten, alledaagse materialen zoals doekjes en blokken en nog veel meer (seizoensgebonden) materiaal. Al het gebruikte materiaal wordt met zorg geselecteerd en is daarom veilig te gebruiken en bovendien passend bij de leeftijd. We zingen klassiekers zoals ‘papegaaitje leef je nog’ maar ook liedjes die je misschien nog niet kent, gaan spelen met materiaal, bewegen en lekker dansen. Ik maak vaak gebruik van een thema die passend is bij de tijd van het jaar, denk aan de seizoenen of een feest (carnaval, kerstmis, de lente en nog veel meer).

Liedjes

Elke week krijg je de liedjes mee naar huis op papier. De liedjes die worden gebruikt passen altijd goed bij de leeftijd en sluiten aan bij de belevingswereld waardoor ze heel goed kunnen worden ingezet tijdens andere situaties en op andere plekken. Het opruimlied die we gebruiken tijdens de Muziek op Schootles kan ook heel goed thuis worden ingezet, net zoals de slaapliedjes. Ideaal!

Leuk én nuttig!

Muziek op Schoot is echt enorm leuk maar is het ook nuttig? Zeker! Het is net zo nuttig als dat het leuk is. Met de combinatie liedjes, bewegen, activiteiten en materiaal spreken we namelijk veel meer ontwikkelingsgebieden aan dan alleen de muzikale ontwikkeling. Terwijl we samen liedjes zingen wordt ook de taalontwikkeling aangesproken, tijdens het bouwen van een toren wordt de motorische- en zintuigelijke ontwikkeling geprikkeld en ga zo maar door. Het is dus eigenlijk quality-time, plezier en leren in een gezellig pakket met een grote muzikale strik eromheen!  

Scroll naar boven